Понеділок, 20.05.2024, 00:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бердичівський районний методичний кабінет

Головна » 2016 » Липень » 6 » Перебування дітей району у Польщі
21:00
Перебування дітей району у Польщі

Про поїздку до Республіки Польща учнів Бердичівського району

 

         Міжнародне співробітництво є ефективним напрямком європейської інтеграції суспільства. Позитивно воно впливає, зокрема,  і на  розвиток галузі освіти. Наразі, між Бердичівським районом та Нижньосілезьким воєводством діє угода про співробітництво у галузі освіти. Тому, в Бердичівському районі було проведено конкурс серед школярів на знання історії Польщі (точніше сказати  – історії та культури Нижньої Сілезії). Восьмеро учнів Рейської ЗОШ І – ІІІ ст. та четверо – Мирославської ЗОШ І – ІІІ ст. стали переможцями та у рамках польсько-українського молодіжного обміну відвідали Республіку Польща. Діти перебували на теренах держави сусідки з 20 по 27 червня у Нижньосілезькому воєводстві.

          Координатором та керівником делегації  була  перший заступник голови райдержадміністрації Наумчук Т.В., супроводжували дітей педагоги Рейської школи  Рафаловська Н.І. та Мирославської школи  Бабійчук О.Л.          Делегація проживала у  місті Карпач,  де було  запропоновано програму заходів у рамках організації Літньої школи для молоді. Це були дні, насичені екскурсіями, зустрічами та груповою роботою.     

         Діти мали змогу оглянути польське місто Карпач, яке розташоване у самому високому гірському регіоні Польщі, здійснити екскурсії до костелу Ванг, що збудований у XII ст. - дерев’яний, без жодного цвяха; до замку Ксьонж у м. Валжбих, який побудований у XIII ст. та є найбільшим замком  Сілезького воєводства багатим на інтер’єр, містить понад 400 кімнат та підземні тунелі. Побували і на найвищій горі в окрузі Снєжка     (1602 м), де знаходиться каплиця Св. Вавжиньц  та проходить кордон між Польщею і Чехією, здійснили подорож до водоспадів Каменьчик (27 м) і Шклярка, які знаходяться у м. Шклярська Поремба та з’їжджали  на санях з гірки «Кольорово».

         Серед неймовірного розмаїття розваг були і офіційні зустрічі - поїздка до м. Вроцлав, де  відбувся прийом української делегації маршалком Нижньосілезького воєводства Тадеушем Самборським. Тетяна Наумчук  подякувала керівнику регіону за співпрацю та запрошення до Республіки Польща. Діти -  учасники конкурсу презентували свої проекти, а представники Рейської школи представили літературний етюд «Спільне України і Польщі». Учні та вчителі отримали у подарунок на згадку про подорож книгу «Польща. Скарби ЮНЕСКО» та польсько-український словник.                               

         Після зустрічі українці оглянули місто, яке вразило своїми історичними пам’ятками, готичними костелами, будівлею Вроцлавського університету у стилі бароко, ботанічним садом, найстарішим у Польщі зоопарком (12 000 тварин).

         Вагомим було і те, що в перервах між екскурсіями наші діти мали змогу вивчати польську мову з вчителями ліцею, займалися по 2,5 години на день, проявили себе здібними та старанними, отримали сертифікат на знання польської мови.

         Оскільки у Польщі діти навчаються до липня, тому делегації з України пощастило побувати  у ліцеї на святі останнього дзвоника, де вони подякували господарям за теплий прийом та вручили подарунки з національною символікою своєї країни - України.

         Загалом, подорож видалася цікавою та захоплюючою, справила на учнів незабутні враження, дала можливість розширити свій кругозір, вдосконалити знання польської мови.

         На  шляху додому до українців приєдналися учні та вчителі з шкіл та гімназій Нижньосілезького воєводства та усі разом прибули до Бердичівського району. Тепер і у польських дітей є можливість побачити скарби українського народу.

 

 

Прес – служба райдержадміністрації

Категорія: Адміністратору | Переглядів: 334 | Додав: Metodist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar