Неділя, 19.05.2024, 20:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Календар
«  Лютий 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бердичівський районний методичний кабінет

Головна » 2017 » Лютий » 24 » Фестиваль мов
09:06
Фестиваль мов

Свято рідної мови у Райківській школі

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.

Головна декларована мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема, в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам.

Як сказав колишній генеральний директор ЮНЕСКО, пан Коіхіро Мацуура: «Рідна мова дорога кожному з нас. Рідною мовою ми вимовляємо наші перші слова і найкраще висловлюємо наші думки. Вона є базою, на якій усі люди розвивають свою особистість з моменту свого першого подиху, і вона є тим, що підтримує нас протягом усього життя. Вона є засобом навчати повазі до самого себе, до своєї історії, до своєї культури і, головне, до інших людей з усіма їхніми особливостями»

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,—цими словами Панаса Мирного ведучі Уляна Панчук та Артем Панчук розпочали  у Райківській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів районне свято рідної мови – справжнє свято мовного розмаїття.

На сцену під звуки козацького маршу виходять українка та українець - Віка Хоренко та Діма Лисюк. І полилися слова про рідну Україну, рідну українську мову:
Мова моя дана Богом народу,
Мова моя – це душі джерело.

Мова моя – це безсмертя і сила,
Мова – найбільше багатство моє.

Так розпочинається фестиваль мов.

Звучить гімн Євросоюзу.

  • У національних костюмах виходять представники різних країн. Кожен вітається на своїй мові, запрошуючи гостей свята в незвичайну подорож .

У ході заочної екскурсії гості фестивалю – учителі української мови і літератури шкіл Бердичівського району, завідувач районним методичним кабінетом Надія Миколаївна Бондарчук, місцевий меценат, депутат районної ради Габріель Карленович Мкртчян, сільський голова Майя Вячеславівна Семенюк, учні та вчителі Райківської школи - познайомилися із національною культурою Франції( Саша Чумак), Америки ( Владик Білик), Вірменії ( Карен Кузьменко), Польші( Віка Семенюк), Іспанії (Саша Орлов), Греції (Соня Опанасюк).

Незабутній голос Мірей Матьє, Елвіс Преслі, вірш Івана Яковича Франка англійською мовою «Твої очі як те море», іспанський танець «Фламенко», «Заповіт» Тараса Шевченка різними мовами, один з найдавніших танців- запальний грецький сиртакі, польський кліп на пісню гурту « Еней», молитва до української мови, яку так майстерно прочитала Аліса Данилюк, український танок та пісня «Мова єднання» у виконанні Віки Семенюк - все це сплелося в єдиний яскравий вінок багатовікових національних культур та мелодійних мов.

З вітальним словом до учасників, гостей фестивалю мов звернулася перший заступник голови Бердичівської РДА Тетяна Володимирівна Наумчук:

-Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця мова українська . Із сивої давнини бере початок вона. Мова – то цілюще джерело, і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає од спраги. Мова – то найперша ознака нації. Є мова – є і держава, є народ. Є мова – є і пам'ять про наше минуле, наших дідів-прадідів. Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця.

За активну участь у організації та проведенні районного свята рідної мови колективу Райківської загальноосвітньої школи І-ІІ ст. (директор С.Г.Кушков) вручено подяку відділу освіти.

 

 

 

Категорія: Адміністратору | Переглядів: 470 | Додав: Metodist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar