Понеділок, 20.05.2024, 03:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Бердичівський районний методичний кабінет

Головна » 2016 » Листопад » 10 » Фестиваль духовної пісні
23:41
Фестиваль духовної пісні

На VIІІ районному фестивалі духовних піснеспівів «Душі криниці» у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця

У День української писемності та мови Маркушівська школа увосьме зустріла учасників районного фестивалю духовних піснеспівів «Душі криниці». Дев’ятого листопада, коли Православна Церква молитовно згадує преподобного Нестора Літописця, до навчального закладу завітали юні обдарування та вчителі з 20-и шкіл Бердичівщини.

«Якщо старанно пошукаєш в книгах мудрості, то придбаєш велику користь для своєї душі...»

Минуло шість років, як на території Маркушівської школи була освячена каплиця на честь Преподобного Нестора Літописця – покровителя всіх учнів, збирача стародавніх сказань, батька вітчизняної історії та словесності, автора «Повісті минулих літ», яка була і залишається видатним твором слов’янської культури. У навчальному закладі села панує родинна атмосфера, пронизана добротою та духовністю, любов’ю до рідної землі, свого народу і батьків. Вчителі прагнуть виховувати дітей на основі християнських цінностей, ведучи їх шляхом пізнання, морального збагачення та духовного вдосконалення. У дні вшанування пам’яті Нестора Літописця у коридорах і холах школи відкривають виставки духовної літератури та творчості учнів і педагогів, де можна побачити рідкісні видання та майстерно вишиті ікони й рушники. Два роки тому на другому поверсі з’явився куточок великого подвижника. Зупинившись біля печери з силуетом старця у чернечому вбранні, уявляєш, як він писав при сяйві свічки, схилившись над пергаментними сувоями… І згадуються його слова: «Книги наказують і вчать нас шляху до покаяння, бо від книжних слів знаходимо мудрість і стриманість. Це річки, котрі напоють всесвіт, від яких виходить мудрість. У книгах незлічима глибина, ними тішимося в печалі, вони – віжжі стриманості. Якщо старанно пошукаєш в книгах мудрості, то придбаєш велику користь для своєї душі. Бо той, хто читає книги, розмовляє з Богом або святими мужами…»

Ублажаємо тебе, преподобний отче Несторе, і шануємо святу пам'ять твою…

Є у Маркушівській школі декілька рекреацій, серед найулюбленіших місць – уквітчана й затишна зала, куди приходять і дорослі, і діти, щоб молитовно схилитися перед іконою Преподобного Нестора Літописця з проханнями про підтримку і допомогу. Дев’ятого листопада тут зібралися учнівська молодь та педагоги на чолі з директором загальноосвітнього закладу Людмилою Михальченко. У школі шанують православні традиції і відзначають великі свята церковного календаря. Архімандрит Мануїл (Бицик)постійно приходить до великої учнівсько-вчительської родини, благословляючи на навчання і добрі починання. Цього листопадового дня священик звернувся до дітей із повчальним словом, закликавши молитися до Преподобного Нестора Літописця та прославляти угодника Божого своїми піснеспівами.

Благочинний Бердичівського округу, настоятель Свято-Миколаївського собору протоієрей Віталій Бойков звершив молебень, йому співслужили настоятель Свято-Михайлівського храму с. Маркушів архімандрит Мануїл (Бицик), настоятель Свято-Хрестовоздвиженської церкви с. Великої П’ятигірки протоієрей Олександр Худяков та клірик Свято-Миколаївського собору м. Бердичева протодиякон Віталій Кльон. «Преподобний отче Несторе, моли Бога за нас…» Отець благочинний привітав усіх зі святковою подією: «Преподобний Нестор Літописець є для нас взірцем любові до Бога, людей і до книжкової премудрості. Угодник Божий дав нам знання історії, відкривши таємниці давніх століть. Його праця і нині є прикладом того, яких висот може досягти людина, поєднавши талант і духовне діяння».

Боже великий, єдиний, нам Україну храни…

Цієї осені актова зала Маркушівської школи не вмістила усіх, хто приїхав на фестиваль духовних піснеспівів. За лаштунками готувалися до виступів юні виконавці, і давали останні поради вчителі-наставники. Вихованці Недільної школи «Іскринка» при храмі ікони Божої Матері «Цілителька» м. Бердичева приїхали великим колективом: 11 юних парафіян у новеньких яскравих костюмах, шість батьків та музичний керівник Галина Могилевич. Галина Красюк, мама 5-річної Маші, хвилювалася за малюків: «Усі готувалися з хорошим настроєм, ми вперше беремо участь у цьому фестивалі, наступного року знову сподіваємося приїхати». Ведучі програми, 11-класники Діана Рудик та Сергій Кравчук, трималися впевнено: за плечима – чималий досвід сценічних виступів: «Переконані: все буде гаразд. Адже у нас – гарні наставники: директор школи Людмила Броніславівна Михальченко, її заступник з виховної роботи Валентина Станіславівна Рудик і вчитель української мови та літератури, викладач курсу «Християнська етика» Валентина Володимирівна Поліщук. Сьогодні приїхало багато гостей, тільки з нашої школи – до 40-а учасників: і учні, і педагоги. Готували свято всі гуртом!» На фестиваль завітали начальник відділу освіти Бердичівської райдержадміністрації Оксана Деліу та завідуюча методичним кабінетом Надія Бондарчук.

Програму, присвячену 960-річчю від дня народження Нестора Літописця, розпочали поетичним словом про українську мову – вічність, правду, добро і красу нашого народу. Учасники святкового дійства слухали привітальні слова архімандрита Мануїла (Бицика): «У часи випробувань український народ завжди звертається до Бога, Його Пречистої Матері та всіх святих, просячи допомоги. Україна співає пісні в молитвах, радощах і скорботах. Ми з вами – наче маленька країна і будемо прославляти рідну землю, мову солов’їну та Преподобного Нестора Літописця – Небесного покровителя учнів». Першими на сцену вийшли вихованці Недільної школи при храмі ікони Божої Матері «Цілителька» м. Бердичева з піснями «Іскринка» та «Колискова», розчуливши слухачів непідробною щирістю виконання. Маркушівські, красівські й озадівські школярі дякували своєю творчістю батькам, «дарованим Небом». Із молитвою за Україну зверталися до Господа юні таланти Гришківецької гімназії, Скаківської, Скраглівської, Дмитрівської та Никонівської шкіл, просячи щастя й миру для нашого благословенного краю, де «родюча, безмежна земля» під ясним сонцем. З надією, що квіткою цвіте в серці, співали учні Великонизгірецької ЗОШ, діти з Райків та Мирославки закликали любити ближніх своїх і творити добрі справи. Оспівували рушник вишиваний – «долі доріжку», «матусі усмішку» – іванковецькі та великоп’ятигірські обдарування. Славили в піснях нашу Україну – душі колиску – колективи з сіл Гальчина, Половецького та Райгородка. Звеселило публіку тріо козаків із Романівської школи. Оптимістично і життєствердно лунав спів дівчаток із Слободищенської та Семенівської шкіл: «Якщо у серці віра – не страшні печалі…», а юні мешканці з села Терехового з посмішкою переконували: «Наші діти будуть жити краще нас!»

В залі не було байдужих,  години спілкування з мистецтвом пройшли на одному диханні. «Нехай Бог вас рясно і щедро благословить миром, злагодою та любов’ю», – зичив учасникам концерту благочинний Бердичівського округу протоієрей Віталій Бойков. Святом, яке єднає, назвала фестиваль «Душі криниці» начальник відділу освіти Бердичівської РДА Оксана Деліу: «Нехай лине пісня, нехай поміж нами живуть любов і розуміння! З нами Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий». Директор Маркушівської школи Людмила Михальченко, колектив педагогів та учнів навчального закладу отримали Подяки за організацію і проведення урочистого дійства. На святі відзначили всіх учасників VIІІ районного фестивалю духовних піснеспівів «Душі криниці». Настоятель Свято-Михайлівського храму архімандрит Мануїл (Бицик) подякував численним виконавцям духовних пісень за чудову творчість, бажаючи і далі нести людям світло та радість. «Всяке дихання нехай хвалить Господа…»

Ну й, звичайно, школярів чекало традиційне частування солодощами у дружньому колі однодумців. Наступного року вони збираються знову завітати до Маркушів, щоб порадувати людей своїм натхненним співом.  

У каплиці на честь Преподобного Нестора Літописця священики звершили молитовне славлення перед образом угодника Божого.

«Обранців Божих співжителю, іноче чесний і літописцю преславний, отче преподобний Несторе, прийми принесені з любов'ю смиренні похвали наші…»

Вікторія Кучерява, прес-секретар Бердичівського благочиння

Категорія: Адміністратору | Переглядів: 472 | Додав: Metodist | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar